Kategori | Şifalı Bitkiler

Safran Nasıl Kullanılır

Safran bitkisi Süsengiller familyasındandır. Çiçekler açınca toplanıp kurutulan stigmalar bitkinin kullanılan kısmıdır.Safran en pahalı baharat olma özelliği ile de tanınır. İspanya, Fransa, İtalya, İran, Hindistan, Fas, Yunanistan’da safran ekimi yapılmaktadır.Ülkemizde safran üretimi sadece Safranbolu da az miktarda yapılmasına rağmen kurutma metodunda balmumu kullanımı kaliteyi düşürmektedir.Safranın içinde safranal, pikrokrosin, krosin adlı maddeler bulunmaktadır. Safranın yaklaşık 80 kadar türü vardır. Baharat ilaç ve boya bitkisidir.

Safran Nasıl Kullanılır ?

Safran

Safran

İlaç, boya maddesi ve baharat olarak kullanılır. Çok güçlü bir koku ve renk vericidir. Safran yiyeceklere parlak sarı bir renk katar. Şekerlemeler ve likörlerde de sıklıkla safran bulunur. Bazı balık ve deniz mahsulleri yahnilerinde, pilavlarda ve sütlü-pirinçli tatlılarda kullanılır. Çok pahalı olduğu için bazen yerine zerdeçal kullanılır. Yumurta sarısı ile karıştırılıp çıbanlara konursa faydası görülür. Bal ile macun yapılırsa kumları dökmeye yardımcı olur. Günlük kullanım 0.5 – 1 gr.

Uyarı: Fazla oranda kullanımı zehirleyicidir ve hayati tehlike taşır. Böbreklere zarar verir. Kanamaya neden olur. Düşük yapma riski olduğundan hamile kadınlar kullanmamalıdır.

Safranın yemek ve tatlılarda kullanımı gayet kolaydır. Örneğin; iki su bardağı pirinç ölçüsünde pilavı pişirdikten sonra safran, pilav tenceresine ilave edilir ve karıştırılır. Safran lifleri elbette pilav’a doğrudan karıştırılmaz. Onun için, 3-4 adet tel safran lifi iki yemek kaşığı ılık su içerisinde ıslatılır ve pilav piştikten sonra bu su pilava katılır.

Safran çayının yapılmasıda aynı yöntemledir. 1 Su bardağı sıcak su içerisine 2-3 adet safran lifi katılır ve 5 dakika bekletildikten sonra çay servise hazırdır.

Safran Çayı Kullanımı :

•  Sabah ve Akşam yemeklerden 30 dakika önce, 2 çay kaşığı 1 su bardağı sıcak suyun içerisine konularak içilir.
•  Dilerseniz 2 çay kaşığı ağza alınıp bol su ile içilir.
•  Dilerseniz 1 yemek kaşığı yoğurdun içerisine 2 çay kaşığı koyup yenilebilir.
 
Kullanımla Birlikte Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar :

•  Ürün kullanımı ile birlikte veya öncesinde 2 su bardağı su içilir.
•  Akşam yemekleri yatmadan en az 4 saat önce yenilmelidir.
•  Ürünle birlikte ek bir rejim yada diyet önermiyoruz ancak çok aşırı düzeyde yağlı ve şekerli tüketimine dikkat edilmelidir.
•  İdeal sonuç alabilmek için 60 gün kullanılması tavsiye olunur.

14 total views, 1 views today

Yazar:

- admin 1679 Yazı Gönderdi Bitkisel Tedavisi.


Yazara Ulaşın

Yorum Yazın

Bitkisel Tedavileri Hakkında

Sitemizde Yer Alan Bilgiler bilimsel veri niteliğinde değildir.Bu nedenle uygulamadan önce doktorunuzla yada bir sağlık uzmanı ile görüşmeniz önerilir.Bitkisel kür yada önerilerle ilgili uygulamalar hakkında sitemiz bir sorumluluk kabul etmez. Site Haritası için tıklayınız Sitemiz Kullanan Kişiler İçin Uyguladığımız Gizlilik Politikaları

İlgili Linkler