Vücutta hücrelerin normalden daha fazla yağ içermesi nedeniyle ortaya çıkan karaciğer yağlanması, ihmal edildiğinde ciddi sağlık problemlerine yol açabilir. Tıp dilinde 'Steatosis' olarak tanımlanan bu durum, geç fark edildiğinde siroz gibi ciddi hastalıklara dönüşebilir. Sigara, aşırı alkol kullanımı, fazla kilo, beslenme bozuklukları ve fazla şeker tüketimi karaciğer yağlanması riskini arttıran faktörler arasındadır. Hastalık henüz başlangıç evresinde teşhis edilirse tedavi süreci daha kolay ve başarılı olabilir. Bazen hastalığın ciddi boyutlara ulaşması yıllar sürebilir. Eğer karın ağrısı ve fazla kilo kaybı gibi şikayetler yaşanmaya başlanmışsa, hastalık ilerlemiş demektir. Karaciğer yağlanması; mide bulantısı, kilo kaybı, iştahsızlık, karaciğer büyümesi, zihin karışıklığı, karın ağrısı, kas kaybı, iç kanama, sarılık, karaciğer yetmezliği, çabuk yorulma ve halsizlik gibi belirtilere yol açar. Sağlık koşulları göz önünde bulundurularak ve tıbbi tedaviye destek amacıyla karaciğer yağlanması bitkisel tedavi yöntemlerinden yararlanılabilir. Karaciğer Yağlanması Bitkisel Tedavi Nasıl Yapılır? Elma sirkesi, karaciğer yağlanması için faydalı olan bitkisel bir reçetedir. Karaciğer çevresinde toplanan yağlardan kurtulmaya yardımcı olan elma sirkesi, ayrıca kilo vermeyi de kolaylaştırır. Karaciğerin fonksiyonel olarak çalışmasını sağlayarak, oluşmuş iltihapları giderir. Bir bardak ılık suyun içine yeteri kadar elma sirkesi eklenir, tercihe göre bir miktar bal ilave edilir ve yemeklerden önce günde iki kez içilir. Karaciğer yağlanması bitkisel tedavi için elma sirkesi birkaç ay boyunca düzenli uygulanmalıdır. Limon, karaciğer enzimlerini üretmeye yardımcı olan antioksidanlar bakımından oldukça zengindir. Karaciğerde oluşan toksinleri bloke eder. Yapılan araştırmalara göre limonun karaciğer iltihabına karşı da iyi geldiği ortaya konmuştur. Bir su bardağı suyun içine yarım limon sıkılarak günde üç defa olmak üzere içilir. Cam bir kavanozun içine birkaç tane limon dilimlenerek atılır ve suyu düzenli olarak karaciğer bitkisel tedavi için içilebilir. Karahindiba bitkisi, karaciğer yağlanması için kullanılan güçlü bir toniktir. Karaciğerde oluşmuş olan yağları eriterek karaciğerin fonksiyonel olarak çalışmasına yardımcı olur. Alkolle alakası olmayan karaciğer yağlanmasında iyileştirici özellik sağlar. Bir bardak sıcak suyun içine bir çay kaşığı karahindiba kökü eklenir ve 10 dakika kadar demlendikten sonra içine bir çay kaşığı bal ilave edilerek içilir. Günde 3 defa 15 gün boyunca düzenli tüketilmelidir. Karahindiba aynı zamanda salatalara da eklenebilir. Yeşil çay, karaciğer yağlanması için kullanılabilecek bitkilerden bir diğeridir. Alkole bağlı olmayan karaciğer yağlanmasında yeşil çaydan yardım alınabilir. Karaciğer yağlanmasını önler ve karaciğerin aktif ve düzenli bir şekilde çalışmasına yardımcı olur. Düzenli tüketildiğinde kilo vermeyi de kolaylaştırır. Gün içinde karaciğer yağlanmasını tedavi edebilmek için 3 fincan yeşil çay içilebilir. Yapılan araştırmaların sonucuna göre papatya, karaciğer yağlanmasına karşı iyi gelir. Karaciğer yağlanmasına yol açan yağları parçalar. Altı tane kurutulmuş papatya tohumu ezilir ve bir tane limon suyu içine eklenir. Karıştırıldıktan sonra 30 gün boyunca düzenli olarak içilir. Gün içinde 2 defa içilebilir. Karaciğer Yağlanması Bitkisel Tedavi: Maydanoz Kürü 15-20 dal maydanozun sapları ayıklanmadan blenderdan geçirilir. İyice ezilen maydanozun üzerine 2 çorba kaşığı limon suyu eklenir. Blenderda limon ve maydanoz tekrar karıştırılır. Elde edilen karışım bir bardağın içine alınarak tüketilmeye başlanır. Karaciğer yağlanması bitkisel tedavi için hazırlanan maydanoz kürü sabahları kahvaltı yapmadan önce aç karnına içilir. Kürden sonra en az 20 dakika hiçbir şey yenilip içilmemelidir. Kürün etkisinden daha fazla yararlanabilmek için bir su bardağı su içilebilir. Kür 2 hafta boyunca aralıksız düzenli bir şekilde uygulanmalı, iki hafta sonra 5 gün ara verilerek tekrar 2 hafta uygulanmalıdır. Karaciğer Yağlanması Bitkisel Tedavi: Kereviz Kürü 300 gram kadar kereviz incecik dilimlenir. 2 su bardağı su uygun bir tencerenin içine alınarak kaynatılır. Kaynayan suyun içine dilimlenen kerevizler eklenir ve tencerenin kapağı kapatılarak 6 dakika kaynatılır. Elde edilen kereviz suyu öğlen ve akşam yemeklerinden 30 dakika önce içilir. Faydasından tam anlamıyla yararlanabilmek için kereviz suyu mutlaka aç karnına tüketilmelidir. Kür 3 ay boyunca düzenli uygulanmalıdır. 3 ay süreyle haftada 3 defa içildiğinde karaciğer yağlanmasına karşı çözüm sağlanabilir. Kereviz kürü uzun dönem kullanıldığında tansiyonun yükselmesine neden olabilir. Dolayısıyla yüksek tansiyon hastaları için uzun dönem kullanımı uzmanlar tarafından önerilmez. Ekstra Bilgiler Karaciğer yağlanmasının önlenmesi ve tedavisinde bitkisel yöntemlerin yanı sıra sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek de oldukça önemlidir. Dengeli ve sağlıklı beslenmek, düzenli egzersiz yapmak, alkol tüketiminden kaçınmak ve ideal kiloyu korumak karaciğer sağlığını destekler. Ayrıca, doktor tavsiyesi olmadan bitkisel tedavi yöntemlerine başvurulmamalıdır. Bitkisel tedavi yöntemleri, karaciğer yağlanmasının başlangıç evresinde etkili olabilirken, ileri evrelerde tıbbi müdahale gerektirebilir. Bu nedenle, karaciğer yağlanması şüphesi taşıyan kişilerin vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurması önerilir. |