Diş eti hastalıkları, hem diş etini hem de dişleri etkileyebilen rahatsızlıklardır. Bu tür sorunlar için mutlaka tıbbi destek alınmalı ve diş doktorunun önerilerine uyulmalıdır. Diş eti iltihabı ve kanaması gibi problemler için doğadan gelen bitkisel çözüm önerileri de tedaviye destek olarak uygulanabilir. Bitkisel tedavilerin çoğunun bilimsel olarak faydalı olduğu onaylanmıştır. Ancak bu çözümleri kullanmadan önce doktorunuza danışmanız önemlidir. Bitkisel Tedavi Yöntemleri Papatya Papatya, diş eti hastalıklarının tedavisinde etkinliği bilimsel olarak kabul edilmiş bir bitkidir. Özellikle diş eti iltihaplanmasında gargara ve ağız yıkama suları kadar etkilidir. Papatyanın içeriğindeki anti-inflamatuar ve antiseptik bileşikler iltihaplanmanın etkisini azaltmaktadır. Papatya, diş eti hastalıklarının tedavisinin yanı sıra bu hastalıklardan korunmak için de kullanılabilir. Yaklaşık 2-3 çay kaşığı papatyayı 250 ml kaynar su içinde 10 dakika demleyin. Demlediğiniz karışımı süzerek ılımaya bırakın. Yemeklerin ardından bu karışımı gargara gibi kullanarak ağzınızı çalkalayın. Ancak herhangi bir alerjik reaksiyona neden olursa, papatya ile hazırladığınız gargarayı kullanmayı bırakmalısınız. Ekinezya Ekinezya, hem antibakteriyel özelliğe sahip hem de bağışıklık sistemini güçlendiren bir bitkidir. Diş eti hastalıklarının tedavisinde ağız çalkalama suyuna 10-12 damla ekinezya tentürü ekleyerek kullanabilirsiniz. Bu karışımla ağzınızı her gün çalkalarsanız, diş eti hastalıklarının iyileşmesine destek olursunuz. Çay Çayın adaçayına benzer şekilde kan durdurucu etkisi vardır. Bu nedenle diş eti iltihabına ve diş çürümesine neden olan bakterilerin ağız içinde çoğalmasına ve yerleşmesine engel olur. Çayın içeriğinde beş farklı antibakteriyel bileşik bulunur. Bu nedenle çayı içerek veya gargara olarak kullanabilirsiniz. Meyan Kökü Meyan kökü, diş eti iltihabına ve diş çürümesine neden olmayan doğal bir tatlandırıcı olarak kullanılabilir. Çaylarınızda bal veya şeker yerine meyan kökü kullanmayı deneyebilirsiniz. Yapılan araştırmalar, meyan kökünün diş eti iltihabı ve dişlerde plak oluşumunu önlediğini göstermiştir. Günde 3 fincan çayda kullanılan meyan kökü genellikle zararsızdır. Ancak uzun süreli ve aşırı kullanımı uyuşukluk, baş ağrısı, potasyum kaybı, vücutta su ve sodyum tutulumu ve tansiyon yükselmesine neden olabilir. Bu nedenle diş eti hastalıklarının bitkisel tedavisinde meyan kökünü dikkatli kullanmalısınız. Isırgan Otu Isırgan otunun yapraklarında bulunan magnezyum ve çayında bulunan antibakteriyel özellikler, diş eti hastalıklarının bitkisel tedavisinde önemli bir yere sahiptir. Ağız çalkalama sıvılarında ve diş macunlarında bile kullanılan ısırgan otu, dişlerdeki plak oluşumunu önemli derecede azaltmaktadır. İçine ardıç ilave edildiğinde ise etkisi daha da kuvvetlenir. Bu nedenle ısırgan otu çayı içebilir veya ağız bakım ürünlerinde ısırgan otu içeriğinin olmasına dikkat edebilirsiniz. Nane Nane, özellikle diş iltihabının önlenmesi için etkili bir bitkidir. Diş macunlarının içeriğinde nane olması, diş eti hastalıklarına karşı koruyucu bir kalkan görevi görür. Aynı zamanda diş eti çürümelerinde etkili olan bakterilerle savaşır. 2 çay kaşığı kuru naneyi 250 ml suyun içinde demleyerek hazırladığınız nane çayını hem içebilir hem de ağız çalkalama suyu olarak kullanabilirsiniz. Nane şekeri yemek veya naneli sakız çiğnemek yerine, ağzınızda taze nane yapraklarını çiğnemeniz diş eti hastalıklarından korunma açısından daha etkilidir. Su Teresi Çin tıbbında diş eti yaraları için su teresi çiğnenmesi oldukça yaygındır. Bu nedenle su teresi çiğnemeyi diş eti hastalıklarının bitkisel tedavisi kapsamında tercih edebilirsiniz. Teatree Yağı Antiseptik özelliği olan teatree yağı, diş eti için dezenfektan olarak kullanılabilir. Ayrıca diş eti iltihabında ve yaralarında da rahatlıkla kullanılabilir. Ancak bu yağı yutmamaya özen göstermelisiniz. Suyun içine birkaç damla teatree yağı damlatarak gargara şeklinde de kullanabilirsiniz. Özellikle gingivitis için önemli bir koruyucu etkendir. Semizotu Diş eti hastalıklarının bitkisel tedavisinde magnezyum ve C vitamini içeren besinler önerilir. Semizotu da bu besinlerden biridir. Bunun dışında karahindiba, kişniş, meyan kökü, marul, ısırgan otu yaprakları, taze fasulye ve ıspanak gibi sebzeleri buharda pişirerek tüketebilirsiniz. Bu sayede diş eti iltihapları önlenebilir. Adaçayı Adaçayı yapraklarıyla diş ve diş eti ovulabilir. İçeriğindeki aromatik antiseptik bileşenler sayesinde diş eti kanamalarını keser. Ayrıca 250 ml kaynamış suyun içine 2-3 çay kaşığı adaçayı koyarak çay hazırlayabilirsiniz. Bu, gingivitis için oldukça faydalıdır. Ancak fazla dozda adaçayı kullanımı spazm oluşmasına yol açabilir. |